Jule-Sengetøj.dk

Kulturelle juletraditioner: Fejringer rundt om i verden

Julen er en tid fyldt med glæde, samvær og traditioner. Mens nogle juletraditioner synes universelle – som juletræer, gaver og julemad – varierer måden, hvorpå folk fejrer julen, betydeligt fra land til land og kultur til kultur. 

Lad os dykke ned i nogle af de mest fascinerende kulturelle juletraditioner rundt om i verden og opdage, hvordan forskellige samfund fejrer denne særlige højtid.

Mexico

I Mexico begynder julefejringen allerede den 16. december med fejringen af Las Posadas. Denne ni-dages fest er en reenactment af Maria og Josefs rejse til Betlehem og deres søgen efter et sted at bo. Børn og voksne klæder sig ud som de hellige og går fra hus til hus, hvor de beder om husly, men bliver afvist, indtil de til sidst finder et hjem, der åbner døren for dem. Efter Las Posadas fejrer mexicanerne Nochebuena, juleaften, med en stor festmiddag, der inkluderer traditionelle retter som tamales, pozole og rompope (en slags romlikør). Efter midnat er det tid til at åbne gaver og deltage i midnatsmessen.

Japan

I Japan er julen ikke en national højtid, men en kommerciel og festlig begivenhed. Takket være en vellykket markedsføringskampagne i 1970’erne har Kentucky Fried Chicken (KFC) gjort sig selv til en uadskillelig del af japanske juletraditioner. Mange familier bestiller KFC-julemåltider på forhånd, og der er ofte lange køer ved restauranterne juleaften. En anden juletradition i Japan er Kakeibo, en traditionel japansk kage lavet af frugt og flødeskum. Japanere nyder at lave og spise disse kager som en del af deres julefejring.

Filippinerne

I Filippinerne starter julefejringen tidligt med Simbang Gabi, en ni-dages novena af midnatsmesser, der begynder den 16. december og slutter juleaften. Det er en vigtig tradition for mange katolske filippinere at deltage i disse messer som en forberedelse til julen. En anden vigtig del af filippinsk julefejring er parolen, en farverig og smukt udsmykket lanterne lavet af bambus og papir. Parolen symboliserer vejen til Betlehem og er en almindelig dekoration i filippinske hjem, kirker og gader i løbet af julemåneden.

Grækenland

I Grækenland fejrer man julen med en række unikke traditioner. En af dem er Kalanda, hvor børn går fra hus til hus og synger julesange i bytte for godbidder. Denne tradition minder om det amerikanske trick-or-treating, men med en julefølelse. En anden vigtig tradition er Vasilopita, en speciel kage, der serveres nytårsaften. En mønt er skjult inde i kagen, og den, der finder mønten i deres stykke, siges at have held og lykke i det kommende år. Vasilopita symboliserer håb og gode ønsker for det nye år.

Australien

Julen i Australien falder midt om sommeren, hvilket betyder, at australierne fejrer julen på en helt anden måde end i de fleste andre lande. Mange australiere nyder en dag på stranden, hvor de grillere, spiller cricket og slapper af under den varme sol. En populær juletradition er også Carols by Candlelight, udendørs koncerter, hvor folk samles i parker og offentlige pladser for at synge julesange ved stearinlysets skær. Det er en smuk og stemningsfuld måde at fejre julen på i det australske sommervejr.

Julen er en tid til at fejre og værdsætte vores forskelle og kulturelle mangfoldighed. Disse eksempler på kulturelle juletraditioner viser, hvordan mennesker rundt om i verden fejrer julen på deres egen unikke måde, men med en fælles tråd af glæde, samvær og festligheder. Uanset hvor vi er i verden, er julen en tid til at dele kærlighed, håb og glæde med dem, vi holder af.

Læs flere rejsevejledninger på www.rejsevejledningen.dk.

Kulturelle juletraditioner